Ciasto na biszkopcie z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT :
Mąkę, budyń i proszek do pieczenia wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek i białka umieścić w robocie z końcówką do ubijania piany.
Chilę ubijać a potem dodać oba cukry.
Gdy piana będzie sztywna dodawać po jednym żółtku a gdy się wszystko połączy wlać olej i jeszcze chwilę miksować.
Następnie wymieszane suche składniki wsypać do sitka do przesiewania i porcjami dodawać do masy delikatnie mieszając.
Gotowe ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( wymiary formy 22 x 29 cm ), wyrównać powierzchnię i piec biszkopt 35 minut w 160 stopniach.
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
2.MASA :
W garnku zagotować połowę mleka, w drugiej połowie wymieszać żółtka, cukier, mąkę i budyń i wlać do gotującego się mleka.
Cały czas energicznie mieszając ugotować budyń i potem go wystudzić pod przykryciem.
Gdy wystygnie utrzeć miękkie masło i dodawać porcjami budyń cały czas mieszając.
3.GALARETKA :
W gorącej i przegotowanej wodzie wymieszać dokładnie galaretki.
Wystudzić je i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
4.ŚMIETANA :
Śmietanę przelać do miski, chwilę ubijać a potem dodać cukier i ubić na sztywno.
Zostawić do wykończenia ciasta w lodówce.
5.PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy placek włożyć do formy wkładając wcześniej papier do pieczenia.
Biszkopt nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Na biszkopt wyłożyć masę robiąc ukośnie pasy, między nimi cienko posmarować masą biszkopt.
W wolne przestrzenie między masą przełożyć tężejącą galaretkę i zakryć drugim plackiem.
Nasączyć i wstawić do lodówki na około 15 minut.
Potem wyjąc ciasto z lodówki i wyłożyć na górę śmietanę.
Lekko wyrównać powierzchnię, można użyć ząbkowanej szpatułki i posypać posypką.
Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.
Komentarze