ciasto na biszkopcie z galaretką

4.5 (199 ocen)

Bardzo smaczne ciasto dosłownie na każdą okazję

Składniki:

  • BISZKOPT :
    5 jajek ( L )
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 szk domowego cukru waniliowego
    1/4 szk cukru białego
    3 łyżki mąki tortowej
    2 budyniu waniliowego
    1/4 szk oleju rzepakowego

    MASA :
    500 ml mleka 3,2 %
    2 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki budyniu waniliowego
    1/2 szk cukru
    250 g miękkiego masła

    GALARETKA :
    1 galaretka truskawkowa
    1 galaretka poziomkowa
    850 ml gorącej przegotowanej wody

    BITA ŚMIETANA :
    500 ml śmietany kremówki
    cukier do smaku

    posypka czerwona do ciast
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto na biszkopcie z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT :
    Mąkę, budyń i proszek do pieczenia wymieszać.
    Białka oddzielić od żółtek i białka umieścić w robocie z końcówką do ubijania piany.
    Chilę ubijać a potem dodać oba cukry.
    Gdy piana będzie sztywna dodawać po jednym żółtku a gdy się wszystko połączy wlać olej i jeszcze chwilę miksować.
    Następnie wymieszane suche składniki wsypać do sitka do przesiewania i porcjami dodawać do masy delikatnie mieszając.
    Gotowe ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( wymiary formy 22 x 29 cm ), wyrównać powierzchnię i piec biszkopt 35 minut w 160 stopniach.
    Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
  • 2. MASA :
    W garnku zagotować połowę mleka, w drugiej połowie wymieszać żółtka, cukier, mąkę i budyń i wlać do gotującego się mleka.
    Cały czas energicznie mieszając ugotować budyń i potem go wystudzić pod przykryciem.
    Gdy wystygnie utrzeć miękkie masło i dodawać porcjami budyń cały czas mieszając.
  • 3. GALARETKA :
    W gorącej i przegotowanej wodzie wymieszać dokładnie galaretki.
    Wystudzić je i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
  • 4. ŚMIETANA :
    Śmietanę przelać do miski, chwilę ubijać a potem dodać cukier i ubić na sztywno.
    Zostawić do wykończenia ciasta w lodówce.
  • Pyszne ciasto na biszkopcie
5. PRZEŁOŻENIE :
    Pierwszy placek włożyć do formy wkładając wcześniej papier do pieczenia.
    Biszkopt nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
    Na biszkopt wyłożyć masę robiąc ukośnie pasy, między nimi cienko posmarować masą biszkopt.
    W wolne przestrzenie między masą przełożyć tężejącą galaretkę i zakryć drugim plackiem.
    Nasączyć i wstawić do lodówki na około 15 minut.
    Potem wyjąc ciasto z lodówki i wyłożyć na górę śmietanę.
    Lekko wyrównać powierzchnię, można użyć ząbkowanej szpatułki i posypać posypką.
    Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Galaretka Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować