Pyszne ciasto drożdzowe .... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewam dodaje pokruszone drożdze łyżke cukru i łyżke mąki przykrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce ....
Jajka ubijam z cukrem i cukrem wanilinowym i szczypta soli ,masło rozpuszczam ...mąke przesiewam do miski dodaje drożdze ,jaja ubite,i masło,śmietane oraz aromat mieszam łyżka i wyrabiam 20 minut ciasto gdy ciasto będzie wyrobione i będzie odchodziło od ręki wsypuje rodzynki opłukane i odsaczone robie kule i odstawiam w ciepłe miejsce . gdy ciasto już ładnie wyrośnie wykładam do brytwanek czekam jeszcze az podrośnie smaruje rozkłóconym jajkiem posypuje kruszonka i wstawiam do piekarnika w 170 180 st 35 do 40 min.... smacznego....
Porady
Wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojowa unikac przeciągów
to ciasto można zrobić z makiem jak i również z owocami ja osobiście lubie ze sliwka....
Komentarze