Pyszne ciasto bez pieczenia z borówką

  • wyświetlono: 342 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Moja propozycja na dziś to ciasto bez pieczenia składające się z trzech warstw ( masa budyniowa, masa czekoladowa, bita śmietana ). Dodatkowo świeża borówka aby zrównoważyć smak. Może nie robi się go długo. Jednak czas oczekiwania na zastygnięcie poszczególnych mas nie jest krótki to efekt końcowy jest naprawdę wyśmienity. Ja już wiem, że warto było czekać teraz to Wy sprawdźcie sami

xxxx
  • 5 porcje
  • 300min
  • Łatwy

Składniki

– Herbatniki 350 g
– Masło 500 g
– Jaka 3 szt
– Cukier 250 g
– Mąka 70 g
– Mleko 650 ml
– Kakao 40 g
– Nutella 2 łyżki
– Śmietanka 30% 500 ml
– Borówki 100 g

Sposób przygotowania przepisu:

Pyszne ciasto bez pieczenia z borówką

  • 1. Tak jak wspomniałem na początku, samo przygotowanie nie jest wymagające i czasochłonne. Jednak oczekiwanie już trochę tak.
    Na początek rozpuszczamy 200 g masła w małym garnku. W między czasie rozdrabniamy nasze herbatniki i przesypujemy do miski. Gdy masło Nam się rozpuści dodajemy je do herbatników i mieszamy. Następnie przekładamy na blaszkę i ugniatamy ( robiąc równy spód ). Odstawiamy do lodówki na około 30 – 40 minut.

    Gdy czas stygnięcia naszego spodu będzie zbliżał się ku końcowi możemy zacząć przygotowywać masę budyniową. Do garnka wbijamy 2 jajka i dodajemy 150 g cukru oraz 70 g mąki. Wszystko mieszamy na małym ogniu. Gdy dodane składniki połączą się w jedną masę dodajemy 550 ml mleka i mieszamy do połączenia się. Na sam koniec dodajemy 100 g masła i wszystko mieszamy do momentu aż masło się rozpuści. Następnie powstałą masę przelewamy na blaszkę z gotowym już spodem i wkładamy do lodówki na kolejne 40 minut.
  • 2. Przed nami kolejna warstwa, czekoladowa. Do garnka dodajemy 100 g cukru, 40 g kakao oraz 1 jajko. Na małym ogniu mieszamy przez chwilę a następnie ( ciągle mieszając ) dolewamy porcjami 100 ml mleka. Gdy wszystko się zagotuje i połączy dodajemy nutelle a po chwili 200 g masła. Wszystko mieszamy do momentu połączenia się składników. Masę czekoladową wlewamy na ciasto i kolejny raz odstawiamy do lodówki na 40 minut.

    Ostatni etap czyli bita śmietana Tutaj już pójdzie gładko, śmietankę ( prosto z lodówki ) przelewamy do miski lub innego naczynia i ubijamy mikserem bądź robotem. Przygotowaną bitą śmietanę przekładamy na nasze ciasto, wyrównujemy. Na górę układamy świeże borówki. Mamy już ciasto prawie gotowe. Jeszcze tylko odstawiamy ciasto do lodówki 2 – 3 godziny powinny być okej ale idealne będzie po całej nocy spędzonej w lodówce. Tylko kto tyle będzie czekał? Ja czekałem i było warto Smacznego!!

Porady

https://milycooking.pl/pyszne-ciasto-bez-pieczenia-z-borowka/

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoSzybkie ciastociasto bez pieczeniaciasto z borówkamipyszne ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z Marsem bez pieczenia

Dodane przez: quchniakaroli

Ciasto z Marsem bez pieczenia

Bez pieczenia i na słodko.

Szybkie ciasto jogurtowe z borówkami - bez miksera, w 10 minut

Dodane przez: monika016

Szybkie ciasto jogurtowe z borówkami - bez...

Do zrobienia tego ciasta nie potrzeba...

Ciasto z truskawkami bez pieczenia

Dodane przez: bogusia82

Ciasto z truskawkami bez pieczenia

Pyszne ciasto które powstało szybki...

Kinder Country

Dodane przez: Nevermore21

Ciasto Kinder Country- bez pieczenia

Niesamowite ciasto bardzo przypominające...

pyszne ciasto jogurtowe z czereśniami - bez miksera

Dodane przez: babka w formie

pyszne ciasto jogurtowe z czereśniami - bez...

W mojej kuchni królują przepisy...

Ciasto bez pieczenia z powidłami śliwkowymi

Dodane przez: Krystyna32

Ciasto bez pieczenia z powidłami śliwkowymi

Proste do przygotowania i pyszne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE