PYSZNE CIASTECZKA BAKALIOWO-OWSIANE

0 (0 ocen)

  • 60 min

IDEALNA PRZEKĄSKA DO SZKOŁY

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ok 26 ciasteczek:

    1 kostka masła ok 200g
    1/2 szklanki cukru brązowego
    1 jajko
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    pół łyżeczki cynamonu
    2 łyżki sezamu
    1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
    1 szklanka orzechów włoskich
    1/2 szklanki słonecznika łuskanego
    1/2 szklanki migdałów
    2 szklanki płatków owsianych (błyskawicznych)
    1/2 szklanki rodzynek
    1/2 szklanki suszonej żurawiny

Pyszne ciasteczka bakaliowo-owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Migdały, orzechy włoskie, słonecznik i sezam najpierw należy delikatnie uprażyć. Ja wsypałam je na rozgrzaną patelnię i cały czas mieszając, krótko prażyłam (aż do zarumienienia). Następnie blenderem poszatkowałam orzechy i migdały (niezbyt drobno).

  • 2. W miseczce mieszamy wszystkie suche składniki tzn rodzynki żurawinę, orzechy, migdały, sezam, słonecznik. Dodajemy płatki owsiane cynamon, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
  • 3. W osobnej miseczce ucieramy masło z cukrem, pod koniec ucierania dodać jajko.

  • Masa jest dość kleista. 4. Utarte masło połączyć z mąką i bakaliami. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
  • Aby ciasteczka były jednakowej wielkości najlepiej jest użyć foremki. Można też nakładać łyżką. 5. Na blaszce wyłożonej papierem, układamy łyżką okrągłe ciasteczka. Ja użyłam małej foremki, w której formowałam łyżką małe ciasteczka.
  • 6. Blaszki wkładamy do rozgrzanego do 180-190 stopni piekarnika. Pieczemy je około 20 minut. Po wyjęciu należy je zostawić do całkowitego wystudzenia. Są naprawdę pyszne. Idealna przekąska dla małych uczniów.

Porady

Składniki można zastąpić innymi bakaliami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy