Pyszne ciasteczka bakaliowo-owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Migdały, orzechy włoskie, słonecznik i sezam najpierw należy delikatnie uprażyć. Ja wsypałam je na rozgrzaną patelnię i cały czas mieszając, krótko prażyłam (aż do zarumienienia). Następnie blenderem poszatkowałam orzechy i migdały (niezbyt drobno).
2.W miseczce mieszamy wszystkie suche składniki tzn rodzynki żurawinę, orzechy, migdały, sezam, słonecznik. Dodajemy płatki owsiane cynamon, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
3.W osobnej miseczce ucieramy masło z cukrem, pod koniec ucierania dodać jajko.
4.Utarte masło połączyć z mąką i bakaliami. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
5.Na blaszce wyłożonej papierem, układamy łyżką okrągłe ciasteczka. Ja użyłam małej foremki, w której formowałam łyżką małe ciasteczka.
6.Blaszki wkładamy do rozgrzanego do 180-190 stopni piekarnika. Pieczemy je około 20 minut. Po wyjęciu należy je zostawić do całkowitego wystudzenia. Są naprawdę pyszne. Idealna przekąska dla małych uczniów.
Komentarze