Miodowe ciasto z ananasami

  • wyświetlono: 2155 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 1

Ciasto bardzo smaczne i zdecydowanie na dużą blachę 25x36cm. Choć wydaje się czasochłonne to takie wcale nie je jest. Najlepiej zrobić dwa dni wcześniej

izaa_a
  • 16 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

biszkopt: 4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki

ciasto miodowe: 1 i 3/4 szkl mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki miodu
¼ margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

masa ananasowa: 1 kisiel ananasowy lub cytrynowy
3 – 4 łyżki cukru
100g masła
1 puszka ananasów
1 szklana syropu po ananasach (jak jest mało to uzupełniamy wodą)
1 szklanka wody

bita śmietana: 0,5 l kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki zimnej wody

dodatkowo: 2 galaretki pomarańczowe na wierzch ciasta.
Owoce do dekoracji np. ananasy, banany

Sposób przygotowania przepisu:

Miodowe ciasto z ananasami

  • 1. biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier, miksować do połączenia się obu składników. Dodawać po jednym żółtku, dobrze zmiksować, na końcu wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w 180 st. C, przez ok. 30 minut. W blaszce o wymiarach 25 x 36 cm.
  • 2. ciasto miodowe: Składniki na ciasto ze sobą połączyć i zagnieść tak jak na ,,kruche”. Rozłożyć na blaszkę o wymiarach 25 x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C, przez ok. 25 minut, ciasto musi się ze złocić.
  • 3. masa ananasowa: Odlać sobie ½ szklanki zimnej wody do wymieszania kisielu. Do rondelka wlać pozostałą wodę, syrop ananasowy, dodać masło, cukier i zagotować. Dodać drobno posiekane (czy pokrojone w drobna kosteczkę) ananasy. Wlać kisiel i zagotować, od razu gorące przełożyć na upieczony i wystudzony biszkopt. Krem przykryć ciastem miodowym.
  • 4. bita śmietana: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
    Śmietanę kremówkę ubić, dodając cukier. Na koniec dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę, którą warto wcześniej zahartować, dodając łyżkę lub dwie ubitej śmietany. Przelać i dokładnie wymieszać mikserem z całością. Bitą śmietanę dajemy na ciasto miodowe.
  • 5. Na spód kładziemy biszkopt, kolejna warstwa to masa ananasowa, ciasto miodowe, bita śmietana (należy poczekać, by dobrze stężała, zanim damy kolejną warstwę),owoce i galaretka (dwie galaretki ugotowałam na trzech szklankach wody).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bita śmietanaciasto miodoweciasto z krememcioasto warstwowe

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto marmurkowe z ananasem

Dodane przez: mzka

Ciasto marmurkowe z ananasem

To ciasto jest w mojej rodzinie...

Ciasto orzeźwiające cytrynowe z ananasem

Dodane przez: Michał Dobras

Ciasto orzeźwiające cytrynowe z ananasem

Ciasto jest lekkie jak chmurka,...

Ciasto miodowo-herbaciane z kremem.

Dodane przez: karooolcia753

Ciasto miodowo-herbaciane z kremem

Delikatne ciasto o wyraźnym smaku...

image-0rptbx2

Dodane przez: Magster

CIASTO MARCHEWKOWE Z ANANASAMI

Wilgotne ciasto marchewkowe o lekko...

ananasek

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto Ananasek

Szybkie, proste i tanie w przygotowaniu...

Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i ananasem

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i...

Pyszne ciasto. Mięciutkie kakaowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE