Banoffe to bardzo słodki a zarazem przepyszny i bardzo łatwy do przygotowania deser - do popołudniowej kawki idealny :)
3 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na blachę o wymiarach 22x30 cm:
SPÓD:
200 g herbatników maślanych
100 g masła orzechowego
40 g masła
KAJMAK:
120 g śmietanki 36% lub 30%
100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
16 g cukru waniliowego
szczypta soli
400 g bananów (obranych)
sok z 1 małej cytryny
500 g śmietanki 30 %
galaretka cytrynowa + 1/2 szklanki gorącej wody
Pyszne banoffe z nutą masła orzechowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD: Masło rozpuszczamy. Ciasteczka dokładnie rozkruszamy na pyłek w blenderze kielichowym. Do ciasteczek wlewamy masło oraz dodajemy masło orzechowe i ponownie blendujemy. Gotowe wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i dokładnie ugniatamy, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
2.KAJMAK: Do szerokiego garnka o grubym dnie wlewamy mleko, wsypujemy cukry oraz sól, mieszamy, zagotowujemy. Następnie przykręcamy ognień na mały i gotujemy kajmak około 2 godziny (czasem mieszamy).
3.Po tym czasie wlewamy śmietankę oraz dodajemy masło orzechowe, gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż lekko zgęstnieje (około 10 minut).
4.Banany kroimy w plastry, mieszamy z sokiem z cytryny.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
5.Śmietankę ubijamy mikserem następnie, cały czas ubijając, dodajemy po łyżce tężejącej galaretki. Orzeszki rozdrabniamy w blenderze kielichowym.
6.Na spód ciasteczkowy wylewamy gorącą masę kajmakową, następnie rozkładamy banany i ubitą śmietankę. Całość posypujemy orzeszkami.
Komentarze