Zupa marchwiowa z pulpecikami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Piękny kolor, kremowa konsystencja, sycące połączenie ... Danie idealne!

  • 3 godz.

Składniki:

  • Pulpeciki:
    0,5 kg mięsa mielonego
    2 czerstwe bułki, namoczone w mleku
    ok 0,5 szklanki kaszki kukurydzianej
    2 jajka
    czubata łyżeczka lubczyku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz, kucharek


    Składniki na zupę:
    1 kg marchwi
    3 szklanki bulionu
    łyżka oliwy lub 3 łyżki masła
    łyżka imbiru w proszku kub 1/4 startego korzenia
    2 łyżki natki pietruszki
    2 łyżki śmietany 18%

Zupa marchwiowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpeciki:
    Mieszamy składniki na gładka masę. Nie może ona być rzadka, ani zbyt zwarta.
    Formujemy małe kuleczki, smażymy je na patelni.
  • 2. Zupa:
    Na patelni z oliwą podsmażamy drobno posiekaną cebulę z imbirem.
    Marchew ścieramy na tarce, podgrzewamy na patelni z masłem.
  • 3. Dodajemy wszystko do rosołu, gotujemy 20 min na małym ogniu.
    Miksujemy, dodajemy natkę i śmietanę.
  • 4. Zupę wlewamy na talerz, nakładamy pulpeciki.

Porady

Danie to jest bardziej sycące niż zwykła zupa. Obecność pulpecików zadowoli każdego mężczyznę. Możemy dodać nasionka np słonecznika, dyni.

Komentarze

Podobne przepisy