Pyszna zupa krewetkowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię tradycyjną kuchnię, ale czasem pozwalam sobie na ekstrawagancję.

Składniki:

  • ● 30 dag krewetek koktajlowych
    ● czerwona papryka
    ● papryka chili
    ● 25 dag boczniaków
    ● 1-2 łodygi selera naciowego
    ● marchewka
    ● 2-3-cm kawałek imbiru
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 1,5 l wywaru warzywnego
    ● kostka bulionowa
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● 3 łyżki sosu sojowego
    ● szkl. mleka kokosowego

Pyszna zupa krewetkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czerwoną paprykę i boczniaki
    kroimy w kostkę, selera, czosnek
    i marchewkę w plasterki,
    a chili przekrawamy na pół. Imbir
    obieramy.
  • 2. Wywar zagotowujemy. Wkruszamy
    kostkę. Wkładamy warzywa,
    boczniaki i imbir. Gotujemy,
    aż warzywa zmiękną.
    Doprawiamy sosem sojowym
    i sokiem z cytryny.
  • 3. Krewetki myjemy, usuwamy
    ogonki. Wkładamy do zupy
    i gotujemy 5 minut na małym
    ogniu. Wlewamy mleko. Zagotowujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy