• 1 godz. 40 min

Jedno z ulubionych ciast mojego męża

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 kostki masła
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    2 całe jajka + 2 żółtka
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    Nadzienie z jabłek
    2 kg jabłek
    5 dkg rodzynek
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Pyszna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym i rodzynkami.
    Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. drugą połowę ciasta rozwałkować i pokroić w paski , paski położyć na skos na ciasto , zrobić kratkę. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować