Pianka budyniowa z białek z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.odmrożone lub świeże białka umieścić w misie robota kuchennego (białka zawsze ubijam o temperaturze pokojowej), końcówką do ubijania ubijać białka na sztywno, gdy zacznie tworzyć się piana małymi porcjami w trakcie ubijania dodawać: zimną wodę, cukier puder, ocet oraz cukier wanilinowy
przed końcem ubijania piany dodać porcjami budynie i na małych obrotach wmieszać w pianę nie za długo
forma 25x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, pianę delikatnie przełożyć do formy (po ubiciu piana powinna być od razu włożona do piekarnika), piekarnik nagrzany na 150C, grzanie góra/dół, piec około 50 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby wierzch za mocno się nie przypiekł, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
2.truskawki świeże lub odmrożone w blenderze zmiksować z cukrem pudrem, porcję pianki polać musem truskawkowym
Komentarze