Pyszna pasta z fasolowa z kolendrą

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Łatwy

Pora na zdrową wysokobiałkową pastę do pieczywa, która skradła serca naszych gości. Jest to fajny, wegański dodatek do pieczywa. Możemy ją przygotować w parę chwil używając fasoli z puszki. Ja tym razem użyłam fasoli białej i styryjskiej fasoli chrząszczowej, bo takie miałam pod ręką, ale zwykle używam fasoli białej. U nas ostatnio kolendra króluje w kuchni, dlatego też zagościła w tym przepisie. Jeśli ktoś nie lubi jej smaku, można ją zastąpić majerankiem.

  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 puszki (około 480 g) fasoli białej
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    nieduży kawałek pora
    1 jabłko
    4 suszone pomidory
    czubata łyżka suszonej kolendry
    garść natki pietruszki
    sól, pieprz świeżo mielony do smaku
    2 -3 łyżki oleju
    dla amatorów ostrego smaku płatki chili do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bezy Pasty

Pyszna pasta z fasolowa z kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę odsączamy z zalewy, płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i zostawiamy do odcieknięcia.
    Kroimy cebulę, pora i czosnek w kostkę. Następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem. Po chwili dodajemy starte na tarle jabłko i drobno pokrojone pomidory suszone. Przyprawiamy kolendrą i pieprzem. Smażymy do miękkości składników. Na koniec dodajemy garść świeżej pokrojonej natki pietruszki. Wszystko miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą .
    Pasta po przestygnięciu gotowa do smarowania pieczywa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kolendra

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować