chilibabeczkazpieprzem
Po świątecznym przepychu, pora na zdrowy lekki posiłek. Proponuję wykorzystać trzykolorową komosę ryżową i do jej wartości odżywczych dodać odrobinę waloru smakowego w postaci domowego zakwasu buraczanego. Mój zakwas jest mocno czosnkowy, dlatego fantastycznie podkręca smak komosy. Jestem fanką komosy białej , która ma fajny orzechowy posmak, jednak postanowiłam przetestować komosę ryżową trzykolorową. Sama w sobie mnie nie zachwyciła, więc "podlałam" ją zakwasem z buraków. Pomysł okazał się celny i na pewno nie raz z niego skorzystam.
0 (0 ocen)
Porady
Komosę ryżową warto włączyć do swojej diety. Jest wartościowym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, przeciwutleniaczy, witamin z grupy B, żelaza, manganu, magnezu i oczywiście błonnika. Jest coraz bardziej ceniona przez osoby będące na diecie bezglutenowej, cukrzycowej, wegetariańskiej czy redukcyjnej. Bardzo istotne w jej przygotowaniu jest porządne wypłukanie pod bieżącą wodą w celu pozbycia się gorzkiej saponiny. Tylko tyle i aż tyle, by smakowała.
Komentarze