Pyszna drożdżówka z twarogiem i śliwkami z nutą anyżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misie robota wymieszać pokruszone drożdże z 1 łyżką cukru i mąki, 1/2 szklanki letnie mleko, zostawić na 30 minut do podrośnięcia.
Do zaczynu wsypać mąkę, cukier, sól, wlać letnie mleko z olejem rzepakowym i mielony anyż (gwiazdki anyżu mielę w młynku do kawy i zmielony w słoiczku przechowuję), wlać roztrzepane jajka.
Hakiem robota wyrabiać ciasto drożdżowe z 7 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
3.Forma 28x20 cm z papierem do pieczenia, silikonowa keksówka 20 cm (do pracy męża) lub 1 forma 34x30 cm, ciasto wyrośnięte przełożyć do form, na wierzchu rozsmarować łyżką twaróg.
4.Z umytych śliwek usunąć pestki, śliwki poukładać na twarogu, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 55 minut.
5.W formach ciasta dobrze wystudzić, ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Komentarze