Mięciutki i soczysty schab idealnie będzie pasować na imprezowy stół ale też nie tylko. Idealnie sprawdzi się też po prostu na kanapki.
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
ok 1 kg schabu myjemy i przekładamy do garnka takiego by swobodnie w nim leżał.
Zalewany woda tak by przykrywa cały schab i wyciągamy. W ten sposób wiemy ile wody potrzeba.
Do wody dodajemy:
ok.50 g soli peklowej (koniecznie taka sól nie zwykła ) ja użyłam całe opakowanie
5 ziaren: jałowca, ziela angielskiego, pieprzu
5 liści laurowych
ok. 5 zmiażdżonych ząbków czosnku
1 łyżeczka cukru
Marynata:
1/3 szklanki oleju
po łyżeczce: papryki słodkiej i wędzonej, czosnku granulowanego, oregano, przyprawie do mięsa pieczonego
Pyszna domowa wędlina na kanapki i nie tylko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Garnek z wodą i przyprawami gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie wodę całkowicie chłodzimy a następnie wkładamy schab. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Należy pamiętać by go odwracać co jakiś czas.
Moje peklowanie trwało 7 dni ale można i dłużej.
Po tym czasie schab wyciągamy z wody myjemy, suszymy ręcznikiem. Do garnka wkładamy wszystkie przyprawy wraz z olejem i mieszamy. Smarujemy nimi schab.
Żeby schab dobrze się kroił obwiązałam sznurkiem go dookoła.
Po przyprawieniu zostawiłam tak schab jeszcze na jakiś czas.
Całość wkładamy do rękawa lub naczynia ale zamkniętego i pieczemy w 180 stopniach ok 1,5 godz. Po tym czasie całkowicie schab chłodzimy.
Komentarze