Pyszna domowa wędlina na kanapki i nie tylko

5 (7 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Mięciutki i soczysty schab idealnie będzie pasować na imprezowy stół ale też nie tylko. Idealnie sprawdzi się też po prostu na kanapki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ok 1 kg schabu myjemy i przekładamy do garnka takiego by swobodnie w nim leżał.

    Zalewany woda tak by przykrywa cały schab i wyciągamy. W ten sposób wiemy ile wody potrzeba.
    Do wody dodajemy:
    ok.50 g soli peklowej (koniecznie taka sól nie zwykła ) ja użyłam całe opakowanie
    5 ziaren: jałowca, ziela angielskiego, pieprzu
    5 liści laurowych
    ok. 5 zmiażdżonych ząbków czosnku

    1 łyżeczka cukru

    Marynata:

    1/3 szklanki oleju

    po łyżeczce: papryki słodkiej i wędzonej, czosnku granulowanego, oregano, przyprawie do mięsa pieczonego
Wystaw ocenę:

5 (7 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Pyszna domowa wędlina na kanapki i nie tylko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Garnek z wodą i przyprawami gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie wodę całkowicie chłodzimy a następnie wkładamy schab. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Należy pamiętać by go odwracać co jakiś czas.
    Moje peklowanie trwało 7 dni ale można i dłużej.
    Po tym czasie schab wyciągamy z wody myjemy, suszymy ręcznikiem. Do garnka wkładamy wszystkie przyprawy wraz z olejem i mieszamy. Smarujemy nimi schab.
    Żeby schab dobrze się kroił obwiązałam sznurkiem go dookoła.
    Po przyprawieniu zostawiłam tak schab jeszcze na jakiś czas.
    Całość wkładamy do rękawa lub naczynia ale zamkniętego i pieczemy w 180 stopniach ok 1,5 godz. Po tym czasie całkowicie schab chłodzimy.

    Wędlina po całkowitym ostygnięciu jest gotowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować