łopatka "Szeherezada" z szynkowara

0 (0 ocen)

jest sporo galaretki smacznej, zapach jest aromatyczny a mięsko jest przepyszne i "wiem, co jem"..............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • łopatka bez kości 65 dag, boczek parzony 15 dag, peklosmaczek K 2 płaskie łyżeczki, przyprawa Szeherada 3 łyżeczki, żelatyna wieprzowa 2 łyżeczki, woda zimna 200 ml

Łopatka "szeherezada" z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. łopatkę pokroić na kawałki 2-3 cm
  • etap 2. boczek parzony pkroić na mniejsze kawałeczki
  • etap 3. dodać peklosmaczek, żelatynę, przyprawę Szeherezada, wodę i wszystko ręką dobrze wyrobic na kleistą masę
  • etap 4. do szynkowara włożyć woreczek /ale nie musi być/, nałożyć mięso łyżką je ubijając dobrze..........

    z woreczka usunąć nadmiar powietrza i zawiązać, położyć nakładkę, docisnąć sprężyną i schować do lodówki na 2 dni
  • etap 5. włożyć szynkowar do zimnej wody, włożyć termometr do wody i po osiągnięciu 85C parzyć /nie gotować/ 65 minut, szynkowar wyjmuję z wody lekko przestudzony i do lodówki najlepiej na całą noc............

    szynkowar polać gorącą wodą i mięsko samo wychodzi

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy