Pyszne ciasto na białkach z bakaliami

4.5 (153 ocen)

  • 20 min

Mój sposób na to co zrobić z białkami pozostałymi po pieczeniu pączków. Jest pyszne, wilgotne i za każdym razem używam innych bakalii, takie jakie akurat posiadam.

  • 20 min

Składniki:

  • Na ok 12 porcji:
    5 białek
    niepełna szklanka mąki pszennej
    1/2 szkl. cukru pudru
    100 g margarymy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    garść bakalii wymieszanych z odrobiną mąki (ja użyłam po łyżce maku, płatków migdałowych, skórki pomarańczowej i orzechów włoskich-krokand) ale można też użyć m.in.: rodzynki, płatki kokosowe i inne posiekane bakalie
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Pyszne ciasto na białkach z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić.
  • 2. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając dodać ostudzone masło i bakalie.
  • image-14h9ufv 3. Ciasto przelać do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec ok 40 min. w temp. 180 C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować