Babka majonezowa z żurawiną i polewą toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.jajka, cukier, cukier wanilionowy utrzeć mikserem do białości z 4 minuty na dużych obrotach
2.do masy wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, dodać majonez i mikserem połączyć składniki
3.wsypać żurawinę suszoną, jeśli jest zbyt sucha to wcześniej zalać wrzącą wodą na 2 minuty i na sitku odsączyć, moja była miękka, mikserem połączyć składniki
4.forma silikonowa z kominkiem 24 cm, do formy dać całe ciasto, piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, piec z 50-55 minut, do suchego patyczka, wystudzoną babkę przełożyć z formy do góry dnem na talerz
5.w kąpieli wodnej 1 łyżkę śmietany gęstej, 1 polewę czekoladową toffi (wyjąć z opakowania) roztopić mieszając, ciepłą polewą polać wierzch babki, posypac posypką, zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy
Komentarze