babka majonezowa z żurawiną i polewą toffi

0 (0 ocen)

babka jest bardzo smaczna, delikatna, aromatyczna...............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • jajka 6 sztuk, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka ziemniaczana 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, majonez 300 ml, żurawina suszona 1 szklanka, polewa czekoladowa - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba

Babka majonezowa z żurawiną i polewą toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. jajka, cukier, cukier wanilionowy utrzeć mikserem do białości z 4 minuty na dużych obrotach
  • etap 2. do masy wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, dodać majonez i mikserem połączyć składniki
  • etap 3. wsypać żurawinę suszoną, jeśli jest zbyt sucha to wcześniej zalać wrzącą wodą na 2 minuty i na sitku odsączyć, moja była miękka, mikserem połączyć składniki
  • etap 4. forma silikonowa z kominkiem 24 cm, do formy dać całe ciasto, piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, piec z 50-55 minut, do suchego patyczka, wystudzoną babkę przełożyć z formy do góry dnem na talerz
  • etap 5. w kąpieli wodnej 1 łyżkę śmietany gęstej, 1 polewę czekoladową toffi (wyjąć z opakowania) roztopić mieszając, ciepłą polewą polać wierzch babki, posypac posypką, zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy