Pyry z gzikiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

typowo poznański obiad piątkowy

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
    80 dag sera twarogowego śmietankowego
    1 szklanka śmietanki 30 %
    sól do smaku
    szczypiorek lub koperek do posypania

Pyry z gzikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć. Ugotować w mundurkach. Serek przełożyć do miseczki. Rozdrobnić widelcem. Następnie wlać śmietankę i dobrze razem wymieszać. Dodać sól do smaku. Wymieszać. Szczypiorek opłukać, osuszyć, pokroić . Na talerzu układać ciepłe ziemniaki. Przekroić je na pół lub nakroić. Na środek przekrojonego ziemniaka nakładać porcje gziku (sera). Wszystko posypać szczypiorkiem lub koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy