Pychotka z pianką orzechową i powidłem

5 (197 ocen)

  • 2 godz.

Smaczne kruche ciasto dla łasuchów. Dla miłośników i smakoszy orzechów.Ulubione ciasto mojej Córki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    4 żółtka
    25 dag margaryny
    2 szklanki maki pszennej
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 duża łyżka kakao

    Pianka orzechowa:
    1 szklanka posiekanych, niezbyt drobno orzechów
    4 białka
    1 szklanka cukru

    Ponadto:
    powidła śliwkowe
    orzechy do dekoracji lub polewa czekoladowa i kokos

Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Pychotka z pianką orzechową i powidłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto- zarabiamy szybko kruche ciasto.
    Dzielimy na 3 jednakowe części. Zlepiamy w kulki.
    Do jednej dosypujemy kakao.
    Wszystkie kulki, osobno, wkładamy do woreczków foliowych i zamrażamy.
  • posiekane orzechy 2. Wykonanie masy orzechowej:
    Orzechy obieramy, siekamy, ale nie za drobno
  • 3. Białka ubijamy z cukrem.
  • piana z białek plus orzechy 4. Orzechy wsypujemy do piany. Delikatnie mieszamy.
  • ciasto jasne plus powidła 5. Blachę o wymiarach 23 x 33, wykładamy pergaminem.
    Na spód ścieramy ciasto jasne na tarce o dużych oczkach.
    Smarujemy całość powidłem.
  • ciasto jasne, powidła, ciasto ciemne 6. Na powidła ścieramy ciasto ciemne z kakao.
  • ciasto jasne, powidla, ciasto ciemne, masa orzechowa 7. Na ciasto ciemne rozsmarowujemy równo masę orzechową.
  • ciasto przed pieczeniem 8. Na masę orzechową ścieramy drugą część ciasta jasnego.
  • pieczenie ciasta 9. Całość pieczemy w temp. 180 stopni C przez ok. 30 min.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone.
  • upieczone, gorące ciasto 10. Po upieczeniu wyjmujemy blachę z pieca. Delikatnie ściągamy pergamin.
  • kruche ciasto z powidłami i pianką orzechową 11. Kroimy na kwadraty, dowolnie dekorujemy.
  • ciasto orzechowe udekorowane 12. Smacznego życzę :)

Porady

Można ciasto wykonać także w inny sposób. Nie zamrażać, tylko 1 część jasną- rozwałkować. A pozostałe poskubać. Do ciasta kruchego nie dodajemy cukru, bo piana jest bardzo słodka. Jeśli mrozimy ciasto, tzn surowe kruche kulki, możemy je zostawić na noc w zamrażalniku. Można to ciasto- bazę przygotować sobie na zaś. Ciasto można dowolnie ozdabiać. Polać niezbyt słodką polewą czekoladową i posypać drobniutko posiekanymi orzechami albo kokosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować