PYCHOTKA WIELKANOCNA

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis od mojej mamy :)

  • 40 min

Składniki:

  • CIASTO:
    40 dag mąki
    20 dag masła
    16 dag cukru
    4 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2-3 łyżki śmietany
    10-15 dag posiekanych orzechów

    PIANA:
    4 białka
    20 dag cukru
    łyżka mąki ziemniaczanej

    MASA BUDYNIOWA:
    2 łyżki mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru
    1/2 litra mleka
    1/2 kostki masła
    1/2 kostki margaryny

Pychotka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zarobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie, równe części i rozwałkować na 2 placki. Każdy placek posmarować powidłami, położyć na to ubita pianę z cukrem ( w czasie ubijania do piany dodać łyżkę mąki ziemniaczanej). Jeden z placków posypać posiekanymi orzechami.
    Piec 20 minut każdy
  • 2. Masa budyniowa:
    Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować dodając cukier.
    W odlanym mleku rozprowadzić mąkę oraz mąkę ziemniaczaną. Roztwór wlać do gotującego się mleka i ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia.
    Budyń wystudzić.
    Masło wraz z margaryną utrzeć mikserem na puch. Do tak przygotowanego tłuszczu dodawać po łyżce zimnego budyniu.
  • 3. Przygotowaną masą budyniową przełożyć wystudzone placki tak by placek z orzechami był na górze.
    SMACZNEGO!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy