Pychotka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników zarobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie, równe części i rozwałkować na 2 placki. Każdy placek posmarować powidłami, położyć na to ubita pianę z cukrem ( w czasie ubijania do piany dodać łyżkę mąki ziemniaczanej). Jeden z placków posypać posiekanymi orzechami.
Piec 20 minut każdy
2.Masa budyniowa:
Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować dodając cukier.
W odlanym mleku rozprowadzić mąkę oraz mąkę ziemniaczaną. Roztwór wlać do gotującego się mleka i ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia.
Budyń wystudzić.
Masło wraz z margaryną utrzeć mikserem na puch. Do tak przygotowanego tłuszczu dodawać po łyżce zimnego budyniu.
3.Przygotowaną masą budyniową przełożyć wystudzone placki tak by placek z orzechami był na górze.
SMACZNEGO!
Komentarze