Ciasto pychotka bakaliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę i łączymy z margaryną. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części.
2.Pianka: Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 35cmx24cm. Ciasto smarujemy połową powideł i posypujemy połową bakalii. Trzy białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy połowę cukru i połowę mąki ziemniaczanej. Pianę wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z drugą częścią ciasta robimy to samo co z pierwszą. Pieczemy dwa jednakowe ciasta.
3.Masa: Z mleka odlewamy 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy cukier waniliowy i mąki. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ziemny budyń. Ucieramy. Na końcu wlewamy spirytus i ucieramy. Masę wykładamy na jedno z ciast bakaliowych. Wyrównujemy. Na masie układamy drugie ciasto (pianką do dołu).
4.Polewa: Masło, kakao, cukier i wodę przekładamy do garnuszka i zagotowujemy. Studzimy. Gęstą polewę rozsmarowujemy na cieście. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Komentarze