Pychotka

  • wyświetlono: 352 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

moja wersje pychotki wzbogacilam dodatkowo migdalami co w polaczeniu z orzechami daje wspanialy smak

swierszczyk23
  • 120min

Składniki

CIASTO:
40 dag maki
5 łyżek cukru
20 dag margaryny
6 żółtek
2-3 łyżki śmietany
1 łyżeczka pr.do pieczenia
1 łyżeczka sody

do przełożenia:

6 białek
szklanka cukru
szklanka orzechów włoskich
100 g migdałów w płatkach
4 łyżeczki maki ziemniaczanej
powidła sliwkowe1,5 słoiczka małego jak tradycyjnie sa pakowane dżemy(ok 400 g)
gotowy krem karpatkowy+mleko i masło jak wg przepisu

Polewa:100 g masla 82 %
3 lyzki kakao
5 lyzek cukru
2-3 lyzki wody goracej

Sposób przygotowania przepisu:

Pychotka

  • 1. skladniki ciasta zagniesc .Podzielic na 2 czesci,rozwalkowac do 2 takich samych blaszek(prostakatne)posmarowac powidlami ,,,ubic piane z bialek powoli wsypac cukier ,na koniec dodac make ziemniaczana.Podzielic na 2 blaszki i wylozyc na powidla ,posypac orzechami i migdalami..Piec ok 35-40 minut w 150-160stopniachprzygotowac krem karpatkowy ,wystudzic utrzec z maslem przelozyc wystudzone placki.gorny ma byc strona orzechowa do dolu,polac gotowa polewa lub przygotowana wg mojego przepisu maslo stopic dodac cukier ,kakao na koniec wlac goraca wode .lekko przestudzic i wylozyc na ciasto

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Pychotka

Dodane przez: monia40

Pychotka

Przepis dostałam od znajomej.Szybko...

Pychotka

Dodane przez: danusia19671

Pychotka

Szybkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu

Pychotka

Dodane przez: Edyta2111

Pychotka

Kolejny przepis na coś słodkiego,...

pychotka

Dodane przez: katarzyna

pychotka

mama mnie nauczyła

pyszne kruche ciasto

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pychotka

pyszne, kruche ciasto przełożone...

Pychotka

Dodane przez: basia_ptb

Pychotka

Proste, szybkie i bardzo smaczne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE