Pychotka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nasze ulubione ciasto

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto: 400 g mąki, 140 g cukru, 1 margaryna (250 g), 4 żółtka, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Składniki na masę: 125 g margaryny, 125 g masła, 0,5 l mleka, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego.
    Dodatkowe składniki: 160 g zmielonych orzechów włoskich, 1 słoiczek powideł śliwkowych (ok. 300 ml), 4 białka, 1 niepełna szklanka cukru.

Pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta: wszystkie składniki na ciasto połączyć na stolnicy i wyrobić ciasto. Podzielić na dwa placki. Rozgnieść na dwóch blaszkach. Na ciasto posmarować powidło (na każdym z osobna). Ubić pianę z białek i z szklanką cukru i również rozłożyć na każdym cieście (czyli na powidłach). Na pianę posypać orzechami. Każde ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 35 min.
  • 2. Przygotowanie masy: z mleka, dwóch mąk i cukrów ugotować budyń i wystudzić. Mikserem rozrobić masło i margarynę następnie dodawać po trochu budyń i miksować, aż powstanie gładka masa.
  • 3. Masą przełożyć ostudzone placki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy