Pychotka

  • wyświetlono: 853 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

pyszne, kruche ciasto przełożone dżemem z czarnej porzeczki,zakończone słodką bezą i płatkami migdałowymi

  • 90min

Składniki

Pyszne,kruche ciasto
składniki na kruche ciasto;
-500g mąki pszennej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-pół szkl.cukru pudru
-6 żółtek
-200g masła

Wszystkie składniki wyrobić i podzielić na dwie części (wyłożyć na dwie blachy)

składniki na bezę;
-6 białek
-1,5 szkl.cukru
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno.Następnie stopniowo dodawać małymi partiami cukier.Na koniec dodać mąke ziemniaczaną,wymieszać

dodatkowo będzie nam potrzebne;
-1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450g)
-120g płatków migdałowych (ja dałam 2 paczki (1 po 70g))

Na wyłożone 2 ciasta rozsmarować dżem z czarnej porzeczki.Następnie wyłożyć bezę i posypać płatkami migdałów.Dwa placki upiec w temperaturze 175 C ok 40 minut można dwa placki upiec razem ale z termoobiegiem.

MASA KREMOWA;
-500 ml mleka
-3 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 żółtka
-3 łyżki cukru
-200g masła
-kilka kropel aromatu migdałowego

1 szkl.mleka zagotować z cukrem.Drugą wymieszać z żółtkami i mąką(jak na budyń).wlać do gotującego mleka i ugotować budyń.Ostudzić
Masło utrzeć na puch i stopniowo po 1 łyżce dodawać budyń.Na koniec dodać aromat migdałowy
Ostudzone placki przełożyć kremem
Schłodzić w lodówce minimum 3 godziny
SMACZNEGO

Sposób przygotowania przepisu:

Pychotka

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić i podzielić na dwie części (wyłożyć na dwie blachy)
    Białka ubić na sztywno.Następnie stopniowo dodawać małymi partiami cukier.Na koniec dodać mąke ziemniaczaną,wymieszać
    Na wyłożone 2 ciasta rozsmarować dżem z czarnej porzeczki.Następnie wyłożyć bezę i posypać płatkami migdałów.Dwa placki upiec w temperaturze 175 C ok 40 minut można dwa placki upiec razem ale z termoobiegiem.
    1 szkl.mleka zagotować z cukrem.Drugą wymieszać z żółtkami i mąką(jak na budyń).wlać do gotującego mleka i ugotować budyń.Ostudzić
    Masło utrzeć na puch i stopniowo po 1 łyżce dodawać budyń.Na koniec dodać aromat migdałowy
    Ostudzone placki przełożyć kremem
    Schłodzić w lodówce minimum 3 godziny
    SMACZNEGO

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Pychotka

Dodane przez: monia40

Pychotka

Przepis dostałam od znajomej.Szybko...

Pychotka

Dodane przez: danusia19671

Pychotka

Szybkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu

Pychotka

Dodane przez: Edyta2111

Pychotka

Kolejny przepis na coś słodkiego,...

pychotka

Dodane przez: katarzyna

pychotka

mama mnie nauczyła

pychotka

Dodane przez: swierszczyk23

Pychotka

moja wersje pychotki wzbogacilam...

Pychotka

Dodane przez: basia_ptb

Pychotka

Proste, szybkie i bardzo smaczne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE