CIASTO PYCHOTKA

4.5 (157 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto, które zachwyci WSZYSTKICH gości!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 40 dkg mąki,
    - 20 dkg margaryny,
    - 1 łyżka smalcu,
    - 10 dkg cukru pudru,
    - 4 żółtka (białka do piany),
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - ½ łyżeczki amoniaku
    - 2-3 łyżki śmietany kwaśnej
    Dodatkowo:
    - 20 dkg cukru,
    - powidło śliwkowe,
    - orzechy włoskie.

    Masa:
    - 2 szkl. mleka,
    - 2 łyżeczki mąki kartoflanej,
    - 1 budyń waniliowy bez cukru,
    - cukier waniliowy,
    - 2 żółtka (białka do piany)
    - 1 czubata łyżka margaryny,
    - ¾ szkl. cukru kryształu.
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Amoniak wymieszać ze śmietaną. Z podanych składników wyrobić ciasto i podzielić na dwie części.
    I część: rozwałkować i wyłożyć ciasto na blachę. Posmarować cienko powidłem śliwkowym. Ubić pianę z 3 białek z 10 dkg cukru kryształu i wyłożyć na powidło, posypać posiekanymi orzechami. Włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 180-200 oC.
    II część tak samo jak I.

    Masa:
    Do garnka wlać mleko, dodać żółtka, mąkę, budyń, cukier wanilinowy oraz margarynę. Mikserem dokładnie rozmieszać składniki. Ciągle mieszając, aby nie przywarło do dna, ugotować gęsty budyń. Wystudzić.
    Utrzeć 1 kostkę masła lub margaryny (PALMA) i połączyć z budyniem.
    Placki przełożyć masą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować