Ciasto pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Amoniak wymieszać ze śmietaną. Z podanych składników wyrobić ciasto i podzielić na dwie części.
I część: rozwałkować i wyłożyć ciasto na blachę. Posmarować cienko powidłem śliwkowym. Ubić pianę z 3 białek z 10 dkg cukru kryształu i wyłożyć na powidło, posypać posiekanymi orzechami. Włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 180-200 oC.
II część tak samo jak I.
Masa:
Do garnka wlać mleko, dodać żółtka, mąkę, budyń, cukier wanilinowy oraz margarynę. Mikserem dokładnie rozmieszać składniki. Ciągle mieszając, aby nie przywarło do dna, ugotować gęsty budyń. Wystudzić.
Utrzeć 1 kostkę masła lub margaryny (PALMA) i połączyć z budyniem.
Placki przełożyć masą.
Komentarze