Ciasto pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
• Zagnieść wszystkie składniki ciasta i podzielić na 2 części, bo pieczemy 2 placki.
• Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto - ja robię kulę, kroję na plastry i układam na dnie łącząc ze sobą, w ten sposób nie muszę używać stolnicy i wałka. Jeśli macie dwie jednakowe blaszki to można to robić równocześnie, jeśli jedną to najpierw pieczemy pierwsze ciasto, potem drugie.
• Ciasto posmarować połową powideł śliwkowych.
• Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną.
• Połowę piany wyłożyć na ciasto, posypać połową orzechów włoskich po wierzchu. Mają powstać dwa takie same ciasta - kruche ciasto, powidła, piana, orzechy.
• Piec w temp. 180 st.C przez 20-30 minut.
Krem
• Zagotować połowę mleka z cukrem i cukrem waniliowym.
• W reszcie mleka roztrzepać żółtka i obie mąki.
• Połączyć razem i ugotować budyń.
• Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem na gładki krem - dodając do masła po łyżce kremu.
• Krem wyłożyć na jedno ciasto i przykryć drugim. Odstawić na kilka godzin.
Porady
Zamiastpowideł śliwkowych można użyć dżemu z czarnej porzeczki.
Komentarze