Ciasto Pychotka

4.5 (191 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny placek rozpływający się w ustach .Idealny na każdą imprezę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto

    40 dag mąki (2 szklanki)
    20 dag margaryny
    16 dag cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki amoniaku
    3 łyżki śmietany kwaśnej
    1 słoik konfitury z czarnej porzeczki
    4 żółtka
    4 białka
    siekane orzechy

    Krem
    1,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 żółtka
    1 cukier waniliowy
    1 kostka masła

    Dodatkowo:
    1 opakowanie okrągłych biszkoptów
    1/2 szklanki delikatnej kawy rozpuszczalnej z dodatkiem 1 cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Ciasto pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, cukier i żółtka ucieramy razem.
    Całość dodajemy do mąki razem ze śmietaną, proszkiem do pieczenia oraz amoniakiem następnie energicznie ugniatamy ciasto.
    Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na placki.
    Ciasta wykładamy na dwie oddzielne blachy posmarowane margaryną i posypane bułką tartą.
    Ciasta smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki następnie kładziemy pianę ubitą z 4 białek oddzielonych od żółtek.
    Tak przygotowane placki posypujemy posiekanymi orzechami i wstawiamy do piekarnika o temp. 180 st i pieczemy około 20 min aż ciasto się zarumieni i upiecze.
  • 2. Mleko żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz mąki dokładnie ze sobą mieszamy.
    Całość gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż uzyskamy gęsty budyń.
    Masło ucieramy na puch, dodając porcjami wystudzony budyń.
  • 3. Pierwszego placka smarujemy 1/2 częścią masy, kładziemy nasączone w kawie biszkopty, pokrywamy 2 częścią masy i całość przykładamy 2 plackiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować