Pycha cebulowa!!! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę oczyścić, podzielić na ćwiartki i pokroić w cienkie paseczki. Dymkę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Marchew oczyścić, umyć i pokroić w cienkie pałeczki. W naczyniu rozgrzać 3 dag tłuszczu, wrzucić cebulę - udusić. Dodać dymkę i marchew, dusić wszystko razem. Całość zalać rosołem, krótko zagotować, a następnie gotować jeszcze 10 minut na słabym ogniu. Wrzucić umyty i drobno posiekany tymianek. Dodać sól i pieprz do smaku.
2.Chleb pokroić w drobne kostki, rzucić na rozgrzany tłuszcz, przyrumienić na złocisto-brązowy kolor.
Zupę rozlać do bulionówek, posypać tartym serem z grzankami i wstawić na 5 minut do nagrzanego uprzednio piekarnika. Zapiec. Przed podaniem posypać siekaną natką pietruszki.
Komentarze