Puszysty sernik z pomarańczami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Uwielbiam serniki. Staram się je od czasu do czasu piec na różne okazje. Za każdym razem staram się modyfikować przepisy. Ale wiecie co….ten sernik jest najsmaczniejszy ze wszystkich serników jakie do tej pory upiekłam. Jest bardzo puszysty , wręcz rozpływający się w ustach z dodatkiem dżemu pomarańczowego.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na blachę 24×34 cm

    Spód:

    263 g mąki pszennej

    150 g masła

    75 g cukru

    2 żółtka

    4 łyżki wody

    1 szczypta soli

    Masa serowa:

    1200 g sera twarogowego na sernik

    8 żółtek jaj L

    10 białek jaj L

    1 1/2 szkl cukru

    100 g roztopionego masła

    1 op proszku budyniowego

    2 łyżki mąki pszennej

    250 ml śmietanki kremówki

    Dżem :

    3 pomarańcze

    1/2 szkl cukru

    1/3 szkl wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Puszysty sernik z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:

    1. Dżem: Pomarańczę zalej zimną woda i mocz przez 40 minut. Po tym czasie obierz pomarańcze ze skóry. Ze skór pozbądź się dokładnie białych błon. Skórki pokrój w małą kosteczkę. Wydrąż miąższ z pomarańczy pozbywając się białych błon.

    2. Do garnka dodaj wodę i cukier. Całość gotuj do momentu aż cukier się rozpuści. Do syropu dodaj skórkę i miąższ . Całość gotuj na małym ogniu przez około 30 minut , aż całość zgęstnieje- gdy jest potrzeba dolej odrobinę wody.

    3. Spód: Mąkę posiekaj razem z masłem. Dodaj żółtko, cukier oraz wodę. Całość

    4. Ciasto wyłóż na blachę , zapiekaj przez 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na ostudzony spód wyłóż dżem

    5. Masa serowa: Cukier i żółtka utrzeć do jasnej , puszystej masy. Dodawać partiami ser.

    6. Dodać masło oraz proszek budyniowy i mąkę.

    7. Śmietankę ubij na sztywno, białka ubij na sztywno ze szczyptą soli

    8. Do masy serowej dodaj białka i delikatnie wymieszaj, następnie dodaj ubitą śmietankę i również wymieszaj

    9. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni, włóż na dolną półkę blachę z wodą

    10. Masę serową przelej na blachę z podpieczonym spodem i dżemem. Blachę z masą ułóż w piekarniku na środkowej półce i piecz około 70-80 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować