Puszysty sernik z orzechowym spodem i figą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 26 cm(ewentualnie28) smarujemy masłem i wysypujemy zmielone orzechy i płatki owsiane. W misce zagniatamy ciasto z produktów na spód ciasta. Ciasto wałkujemy i dopasowujemy do kształtu tortownicy. Nakłuwamy widelcem i wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Następnym krokiem jest masa- to co w serniku najcenniejsze. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy stopniowo masło i twaróg oraz dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Z 10 białek ubijamy pianę na sztywno i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Wylewamy na lekko podpieczone ciasto i wkładamy do piekarnika na 50 minut również 180 stopni.
Gdy sernik się upiecze pozostawiamy go w uchylonym piekarniku az do ostygnięcia.
Sernik przechowujemy w lodówce do momentu podania. Posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy figą.
Komentarze