Puszysty sernik z orzechowym spodem i figą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszny delikatny tradycyjny sernik z równie delikatna jest znakomitym deserem na jesienne spotkania przy kawie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • spód ciasta:
    1/3 szklanki zmielonych płatków owsianych i orzechów laskowych
    200g maki tortowej
    50g masła
    50g margaryny
    1 całe jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    masa:
    1 kg dobrze zmielonego twarogu
    125g masła
    250g cukru
    10 jaj
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie cukru wanilinowego

    do dekoracji:
    cukier puder
    świeże figi



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Puszysty sernik z orzechowym spodem i figą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 26 cm(ewentualnie28) smarujemy masłem i wysypujemy zmielone orzechy i płatki owsiane. W misce zagniatamy ciasto z produktów na spód ciasta. Ciasto wałkujemy i dopasowujemy do kształtu tortownicy. Nakłuwamy widelcem i wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

    Następnym krokiem jest masa- to co w serniku najcenniejsze. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy stopniowo masło i twaróg oraz dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Z 10 białek ubijamy pianę na sztywno i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Wylewamy na lekko podpieczone ciasto i wkładamy do piekarnika na 50 minut również 180 stopni.

    Gdy sernik się upiecze pozostawiamy go w uchylonym piekarniku az do ostygnięcia.

    Sernik przechowujemy w lodówce do momentu podania. Posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy figą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Figi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować