Puszysty sernik z białkami

4.46 (170 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Do przygotowania ciasta można użyć rozmrożonych białek.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 24x36cm

    Kruche ciasto:
    300g masła
    2 żółtka
    3 łyżki cukru pudru
    2 szklanki mąki
    1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    900g sera twarogowego
    1⅓ szklanki drobnego cukru
    200g roztopionego masła
    10 białek
    1 małe opakowanie (200g) kwaśnej śmietany 18%
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie cukru wanilinowego

    Lukier:
    ⅕ szklanki mleka
    Kilka kropel soku z cytryny
    Cukier puder- do uzyskania gęstej, ale lejącej konsystencji- min. 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.46 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Puszysty sernik z białkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Wszystkie składniki siekamy, a następnie zagniatamy ciasto. Możemy je zrobić przy użyciu malaksera. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
    Schłodzone ciasto wyjmujemy i dzielimy na dwie części w stosunku ⅓ i ⅔. Większą częścią wylepiamy spód blaszki wyłożony papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem, mniejszą chowamy do lodówki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 20minut, a następnie studzimy.

    Masa serowa:
    Użyłam dobrej jakości sera wiaderkowego, ale jeśli macie dylemat, który będzie odpowiedni, to najlepiej kupić zwykły twarogowy i min. dwukrotnie zmielić.
    Ser, połowę cukru oraz cukier wanilinowy ucieramy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy śmietanę, proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną i mieszamy krótko, do połączenia, stopniowo dodając także roztopione masło.
    W drugiej misie ubijamy białka. Gdy się spienią dodajemy szczyptę soli, a gdy ubiją się całkowicie, powoli dodajemy cukier. Pianę przekładamy do masy serowej i delikatnie, kulistymi ruchami łyżki łączymy ze sobą. Przelewamy na podpieczony spód i posypujemy resztą ciasta startego na grubych oczkach tarki. Wstawiamy do nagrzanego do 170⁰C piekarnika i pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, ale ciasta nie wyciągamy! Pozostawiamy je w środku do całkowitego przestudzenia i dopiero wtedy polewamy przygotowanym lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować