Puszysty sernik z białkami

  • wyświetlono: 1010 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Do przygotowania ciasta można użyć rozmrożonych białek.

Joanna Tokarz
  • 20 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na blaszkę 24x36cm

Kruche ciasto:
300g masła
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
2 szklanki mąki
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
900g sera twarogowego
1⅓ szklanki drobnego cukru
200g roztopionego masła
10 białek
1 małe opakowanie (200g) kwaśnej śmietany 18%
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru wanilinowego

Lukier:
⅕ szklanki mleka
Kilka kropel soku z cytryny
Cukier puder- do uzyskania gęstej, ale lejącej konsystencji- min. 1 szklanka

Sposób przygotowania przepisu:

Puszysty sernik z białkami

  • 1. Ciasto kruche:
    Wszystkie składniki siekamy, a następnie zagniatamy ciasto. Możemy je zrobić przy użyciu malaksera. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
    Schłodzone ciasto wyjmujemy i dzielimy na dwie części w stosunku ⅓ i ⅔. Większą częścią wylepiamy spód blaszki wyłożony papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem, mniejszą chowamy do lodówki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 20minut, a następnie studzimy.

    Masa serowa:
    Użyłam dobrej jakości sera wiaderkowego, ale jeśli macie dylemat, który będzie odpowiedni, to najlepiej kupić zwykły twarogowy i min. dwukrotnie zmielić.
    Ser, połowę cukru oraz cukier wanilinowy ucieramy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy śmietanę, proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną i mieszamy krótko, do połączenia, stopniowo dodając także roztopione masło.
    W drugiej misie ubijamy białka. Gdy się spienią dodajemy szczyptę soli, a gdy ubiją się całkowicie, powoli dodajemy cukier. Pianę przekładamy do masy serowej i delikatnie, kulistymi ruchami łyżki łączymy ze sobą. Przelewamy na podpieczony spód i posypujemy resztą ciasta startego na grubych oczkach tarki. Wstawiamy do nagrzanego do 170⁰C piekarnika i pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, ale ciasta nie wyciągamy! Pozostawiamy je w środku do całkowitego przestudzenia i dopiero wtedy polewamy przygotowanym lukrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikWielkanocbiałka

Komentarze

Podobne przepisy

Puszysty Sernik Na Zimno Z Truskawkami

Dodane przez: gotowanietoproste

Puszysty Sernik Na Zimno Z Truskawkami

Serniczek wyszedł przepyszny, delikatny...

Puszysty mleczny sernik

Dodane przez: 2milutka

Puszysty mleczny sernik

Sernik, który smakuje i pachnie...

image-23sk35l

Dodane przez: tosmakuje

Bardzo puszysty sernik czekoladowy z malinami

Sernik wychodzi bardzo wilgotny...

Puszysty sernik

Dodane przez: krys1a

Puszysty sernik

Ciasto,które nie kruszy się, i...

Puszysty sernik

Dodane przez: rzelkazag

Puszysty sernik z dużą ilością jajek

Idealny na rodzinne spotkania.

PUSZYSTY SERNIK Z KEFIREM I MIRABELKAMI

Dodane przez: Magda_Z

Puszysty sernik z kefirem i mirabelkami

Inny niż zwykle, bo z niemielonego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE