Puszysty sernik z białkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Wszystkie składniki siekamy, a następnie zagniatamy ciasto. Możemy je zrobić przy użyciu malaksera. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
Schłodzone ciasto wyjmujemy i dzielimy na dwie części w stosunku ⅓ i ⅔. Większą częścią wylepiamy spód blaszki wyłożony papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem, mniejszą chowamy do lodówki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 20minut, a następnie studzimy.
Masa serowa:
Użyłam dobrej jakości sera wiaderkowego, ale jeśli macie dylemat, który będzie odpowiedni, to najlepiej kupić zwykły twarogowy i min. dwukrotnie zmielić.
Ser, połowę cukru oraz cukier wanilinowy ucieramy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy śmietanę, proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną i mieszamy krótko, do połączenia, stopniowo dodając także roztopione masło.
W drugiej misie ubijamy białka. Gdy się spienią dodajemy szczyptę soli, a gdy ubiją się całkowicie, powoli dodajemy cukier. Pianę przekładamy do masy serowej i delikatnie, kulistymi ruchami łyżki łączymy ze sobą. Przelewamy na podpieczony spód i posypujemy resztą ciasta startego na grubych oczkach tarki. Wstawiamy do nagrzanego do 170⁰C piekarnika i pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, ale ciasta nie wyciągamy! Pozostawiamy je w środku do całkowitego przestudzenia i dopiero wtedy polewamy przygotowanym lukrem.
Komentarze