Puszysty sernik na jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: składniki zagniatamy na jednolitą masę, wstawiamy na pół godziny do lodówki. Wylepiamy nim formę 35x22. Podpiekamy ok 15 minut do lekkiego zrumienienia w temp 160 stopni.
Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce na duzych oczkach. Odciskamy sok. Do jabłek dodajemy 2-3 łyżki cynamonu, mieszamy i wykładamy na kruche ciasto.
Masa serowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Masło ubijamy na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy śmietanę, żółtka. Nastepnie dodajemy ser, potem proszek budyniowy, przyprawę, olejek .Mieszamy do połączenia się masy. Stopniowo dokładamy pianę, mieszamy drewnianą łyżką. Masę wylewamy na jabłka. Pieczemy ok 50 minut w 160 stopniach. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Potem wkładamy do lodówki.
Komentarze