Puszysty sernik

  • wyświetlono: 4218 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Długo szukałam sposoby dzięki, któremu mój sernik będzie miękki, puszysty i wilgotny. Po wielu próbach udało się i ten przepis jest niezawodny. A ciasto zdobyło bardzo wielu miłośników już po pierwszym kęsie :)

Ilona0426
  • 120min

Składniki

Kruche ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 20 dag masła roślinnego
- 2 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kwaśna śmietana (jeśli ciasto nie będzie się kleić możemy dodać kwaśnej śmietany)

Masa serowa;
- 1 kg sera w wiaderku (używam sera z Piątnicy)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego (duża porcja)
- 4 jajka
- 2 śmietany kremówki (używam śmietany kremówki z OSM Siedlce)
- 4 łyżeczki cukru
- 0,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Puszysty sernik

  • 1. Zaczynamy od wyrobienia kruchego ciasta, wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się kleiło możemy dodać kwaśnej śmietany.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wałkujemy i przekładamy do blachy.
  • 2. W czasie, kiedy ciasto się piecze przystępujemy do wyrobienia masy serowej. Do miski wlewamy śmietany kremówki dodajemy 4 łyżeczki cukru i ubijamy na sztywno, ubitą śmietanę chowamy do lodówki. Następnie oddzielamy żółtka od białek, białka z 0,5 szklanki cukru ubijamy na sztywną pianę, po ubiciu również chowamy do lodówki.
  • 3. Do dużej miski przekładamy z wiaderka ser, dodajemy po jednym żółtku i ucieramy za pomocą miksera, następnie dodajemy cukier waniliowy i budyń, dokładnie miksujemy. Później dodajemy ubite białka za pomocą drewnianej łyżki, na sam koniec dodajemy ubitą śmietanę kremówkę. Dokładnie i powoli w jednym kierunku mieszamy wszystkie składniki.
  • 4. Po dokładnym wymieszaniu masę serową wylewamy na kruche ciasto. Wstawiamy do piekarnika na około 1 godzinę temp. 180 stopni.

    Smacznego :)

Porady

1. jeśli ciasto nie będzie się kleić możemy dodać kwaśnej śmietany.

2. Pamiętajmy, aby do masy serowej najpierw dodać ubite białka, a później ubitą kremówkę. Nigdy odwrotnie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

image-1p0o46j

Dodane przez: aliss06

Puszysty sernik z bezą

Serniki są u nas bardzo popularne....

puszysty sernik

Dodane przez: zuzkaz2

puszysty sernik

pyszny puszysty sernik

Sernik chmurka

Dodane przez: aga_ata

Sernik puszysty jak chmurka

Sernik jest obłędny, przepyszny,...

Puszysty sernik

Dodane przez: RedakcjaPP

Puszysty sernik

Należy go robić ściśle według przepisu.

image-0gl0gah

Dodane przez: AgaAgnieszka

Puszysty sernik

Pyszny, delikatny,rozpływający...

Dodane przez: Barszczyk19

Sernik puszysty

Puszysta masa rozpływa się w ustach.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE