puszysty sernik

4.5 (175 ocen)

  • 3 godz.

pyszny puszysty sernik

  • 3 godz.

Składniki:

  • ciasto
    30 dkg mąki
    10 dkg margaryny
    1 jajko
    7 dkg cukru pudru
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera twarożku
    2 paczki cukru wanilinowego
    2 budynie śmietankowe
    3 szkl. mleka
    0,5 szkl. oleju
    2 całe jajka
    4 żółtka / 4 białka
    3/4 szkl. cukru
    1/2 szkl rodzynek
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Puszysty sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia , łącznie z bokami! .
    Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier, cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać , następnie wlać mleko, wsypać budynie, ciągle miksować ( będzie bardzo rzadki, ale taki ma być ) .
    Dodać namoczone wcześniej rodzynki i olej. Wszystko wymieszać.
    Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę i piec ok. 1 godziny w tem 200 stopni C.(piekłam bez teroobiegu).
    Następnie ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru i wyłożyć na upieczony gorący sernik i piec jeszcze ok. 10-15 min. w 210 stopniach C.
    Sernik pieczemy na blaszce o wymiarach: 25 cm x40 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować