Puszysty serniczek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, wilgotny, w sam raz na niedzielne popołudnie.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    - 2 szkl. mąki
    - ¼ szkl. cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3 żółtka
    - ½ kostki margaryny
    - łyzka gęstej śmietany
    - kakao
    Masa serowa:
    - 1 kg twarogu
    - 6 jajek
    - kostka masła
    - ½ szkl. cukru
    - cukier waniliowy
    - budyń waniliowy
    - skórka z cytryny
    - skórka z pomarańczy
    - aromat pomarańczowy

Puszysty serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej z proszkiem, dodaj cukier , margarynę, żółtka, śmietanę i zagnieć ciasto. Rozwałkuj i wyłóż na blaszkę 24x24. Posyp kakao.
  • 2. Białka ubij na sztywno. Masło utrzyj z cukrem, dodawaj po łyzce twarogu i ucieraj. Dodaj żółtka i resztę składników. Wszystko dokładnie połącz. Na koniec delikatnie wymieszaj z pianą z białek. Wyłóż na ciasto. Piecz przez godzinę w temp. 160 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy