Puszysty omlet z jogurtem naturalnym, bananem i kiwi

4.5 (167 ocen)

  • 10 min

Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"

  • 10 min

Składniki:

  • • 3 jajka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka cukru wanilinowego*
    • 1 łyżeczka brązowego cukru
    • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
    • 1 banan
    • 1 kiwi
    • kilka kropel oleju rzepakowego rafinowanego
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Omlet

Puszysty omlet z jogurtem naturalnym, bananem i kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z brązowym cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia na gładką masę.
  • 2. W osobnej misce ubij pianę z białek, aż będzie sztywna. Powoli dodawaj pianę i delikatnie mieszaj z utartymi żółtkami.
  • 3. Wlej masę na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym i smaż na wolnym ogniu przez 1,5 minuty. Obróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez minutę.
  • 4. Obierz i pokrój owoce. Posmaruj omlet gęstym jogurtem naturalnym, a na wierzchu udekoruj owocami.

Porady

Podczas ubijania białek, dodaj szczyptę soli. „Zetnie” ono białko, dzięki czemu piana ubije się szybciej i będzie sztywniejsza. Jeśli wszystko pójdzie jak trzeba, możesz nawet odwrócić miskę do góry nogami, nic z niej nie wyleci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować