Puszysty mus czekoladowy

4.5 (151 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Przepyszny mus czekoladowy idealny na 'babskie spotkania' i dla wszystkich łasuchów.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 jajka,
    100g czekolady gorzkiej,
    100g czekolady mlecznej,
    250ml śmietany 30%,
    5 łyżek cukru pudru,
    30ml wrzątku,
    kilka kropli olejku waniliowego.
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Puszysty mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę gorzką i mleczną rozpuść w kąpieli wodnej. Ubij śmietaną z cukrem pudrem. Żółtka zmiksuj na gładką masę, dodawaj stopniowo wrzątek wymieszany z olejkiem ciągle ubijając. Zredukuj prędkość miksera i dodaj stopioną czekoladę i ubitą śmietanę (zostaw 3 łyżki do dekoracji). Ubij białka na sztywną pianę, wymieszaj z masą czekoladową. Przełóż do pucharków i udekoruj pozostałą bitą śmietaną. Włóż do lodówki na ok 4 godziny.

Porady

Można dołożyć do musu likieru orzechowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować