Puszysty miodownik z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Fantastyczne, bardzo puszyste ciasto z miodem i przyprawą do piernika z pieczonymi truskawkami. Wilgotne samo w sobie a dodatkowo przez truskawki które lekko puszczą sok. Pięknie pachnie podczas pieczenia.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże jajka (białka piana)
    50 g płynnego miodu
    1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
    100 g cukru
    100 ml oleju
    100 ml mleka
    200 g mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka sody
    ok. 300 g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Puszysty miodownik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę.
  • 2. Do drugiej miski wlać żółtka, dodać cukier, płynny miód, przyprawę do piernika, olej, mąkę i sodę, zmiksować. Dolać mleko, jeszcze raz zmiksować. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką.
  • 3. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 22-23 cm, wyrównać. Na wierzch ułożyć jedna obok drugiej połówki umytych i osuszonych z wody truskawek.
  • 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40-45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować