leciutki, pulchniutki a z sosem i dodatkami smakuje fantastycznie :)
20 min
Składniki:
1-2 jajka ( w zależności od wielkości apetytu )
2 łyżki mąki ( ile jajek tyle łyżek mąki )
2-3 łyżki mleka
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
Puszysty biszkoptowy omlet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Żółtka rozbełtać widelcem, dodać mąkę i proszek do pieczenia - dokładnie mieszamy na gładką masę. Dodajemy mleko i ponownie mieszamy.
Ubitą pianę stopniowo dodajemy do masy jajecznej i bardzo delikatnie mieszamy. Wylewamy całość na patelkę z rozgrzanym olejem i smażymy około 3-5 min z każdej strony.
Najlepiej smakuje z sosem i suróweczką - jak kto woli :)
Komentarze