Puszysty biszkoptowy omlet

0 (0 ocen)

  • 20 min

leciutki, pulchniutki a z sosem i dodatkami smakuje fantastycznie :)

  • 20 min

Składniki:

  • 1-2 jajka ( w zależności od wielkości apetytu )
    2 łyżki mąki ( ile jajek tyle łyżek mąki )
    2-3 łyżki mleka
    szczypta soli
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    olej do smażenia

Puszysty biszkoptowy omlet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek.
    Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
    Żółtka rozbełtać widelcem, dodać mąkę i proszek do pieczenia - dokładnie mieszamy na gładką masę. Dodajemy mleko i ponownie mieszamy.
    Ubitą pianę stopniowo dodajemy do masy jajecznej i bardzo delikatnie mieszamy. Wylewamy całość na patelkę z rozgrzanym olejem i smażymy około 3-5 min z każdej strony.
    Najlepiej smakuje z sosem i suróweczką - jak kto woli :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy