puszyste rogaliki z orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatne, mięciutkie, silnie uzależniające... :)

  • 60 min

Składniki:

  • 400 gramów mąki pszennej
    1 jajo lub 2 żółtka
    30 gramów stopionego schłodzonego masła
    25 gramów świeżych drożdży
    3/4 szklanki ciepłego mleka (w temp ciała)
    3 kopiaste łyżki cukru
    1 łyżka cukru z wanilią
    szczypta soli

    nadzienie:
    200 gramów zmielonych orzechów (laskowych, włoskich)
    4 kopiaste łyżki cukru
    4 łyżki stopionego masła
    5 łyżek śmietany kremówki 30%

    dodatkowo:
    1 rozbełtane jajo
    cukier perlisty lub gruba rafinada do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Puszyste rogaliki z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. 3/4 szklanki mleka mieszamy razem z 1 łyżeczką cukru, drożdżami i 1 łyżką mąki, mieszamy dokładnie, odstawiamy w ciepłe miejsce "do ruszenia".

    Kiedy rozczyn podrośnie nam o połowę, wlewamy go stopniowo do mąki wymieszanej z cukrami, solą, dodajemy masło, jajo lub żółtka, zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli mocno się lepi, podsypujemy 1 - 2 łyżkami mąki.
    Ciasto wkładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy i odstawiamy na około 40 minut, by podwoiło objętość.

    W czasie kiedy ciasto na wyrasta przygotowujemy farsz.
    Orzechy mieszamy dokładnie z masłem, cukrem, śmietanką.

    Kiedy ciasto podrośnie, krótko je zagniatamy, dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm.

    Smarujemy je masą orzechową, wygładzamy powierzchnię, a potem przecinamy na 8 części.

  • xxx 2. Z każdego trójkąta formujemy rogaliki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w około 4 cm odległościach.
  • xxx 3. Rogaliki odstawiamy na około 15 minut do napuszenia.
    Potem każdego z nich smarujemy rozbełtanym jajem i posypujemy cukrem.
  • 4. Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut ( funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika), do zezłocenia.

    Tak samo postępujemy z pozostałymi porcjami ciasta.

Porady

Jeśli nie mamy dużej wprawy w robieniu rogalików, podczas formowania pierwszej porcji ciasta, dwie pozostałe wsadzamy do lodówki owinięte lnianą ściereczką, unikniemy wtedy nadmiernego przerośnięcia" ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować