puszyste rogaliki z orzechami

  • wyświetlono: 613 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Delikatne, mięciutkie, silnie uzależniające... :)

capri
  • 60min

Składniki

400 gramów mąki pszennej
1 jajo lub 2 żółtka
30 gramów stopionego schłodzonego masła
25 gramów świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka (w temp ciała)
3 kopiaste łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli

nadzienie:
200 gramów zmielonych orzechów (laskowych, włoskich)
4 kopiaste łyżki cukru
4 łyżki stopionego masła
5 łyżek śmietany kremówki 30%

dodatkowo:
1 rozbełtane jajo
cukier perlisty lub gruba rafinada do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

puszyste rogaliki z orzechami

  • xxx1. 3/4 szklanki mleka mieszamy razem z 1 łyżeczką cukru, drożdżami i 1 łyżką mąki, mieszamy dokładnie, odstawiamy w ciepłe miejsce "do ruszenia".

    Kiedy rozczyn podrośnie nam o połowę, wlewamy go stopniowo do mąki wymieszanej z cukrami, solą, dodajemy masło, jajo lub żółtka, zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli mocno się lepi, podsypujemy 1 - 2 łyżkami mąki.
    Ciasto wkładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy i odstawiamy na około 40 minut, by podwoiło objętość.

    W czasie kiedy ciasto na wyrasta przygotowujemy farsz.
    Orzechy mieszamy dokładnie z masłem, cukrem, śmietanką.

    Kiedy ciasto podrośnie, krótko je zagniatamy, dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm.

    Smarujemy je masą orzechową, wygładzamy powierzchnię, a potem przecinamy na 8 części.

  • xxx2. Z każdego trójkąta formujemy rogaliki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w około 4 cm odległościach.
  • xxx3. Rogaliki odstawiamy na około 15 minut do napuszenia.
    Potem każdego z nich smarujemy rozbełtanym jajem i posypujemy cukrem.
  • 4. Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut ( funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika), do zezłocenia.

    Tak samo postępujemy z pozostałymi porcjami ciasta.

Porady

Jeśli nie mamy dużej wprawy w robieniu rogalików, podczas formowania pierwszej porcji ciasta, dwie pozostałe wsadzamy do lodówki owinięte lnianą ściereczką, unikniemy wtedy nadmiernego przerośnięcia" ciasta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieorzechyDrozdzowe rogalikirogaliki z orzechaminadzienie orzechowe

Komentarze

Podobne przepisy

image-223kfwe

Dodane przez: Teresa Balcerowska

Puszysty sernik z brzoskwiniami

Pyszny puszysty sernik, wprost...

Drożdżowe rogaliki z serem

Dodane przez: duszek

DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM

Pyszne, mięciutkie, idealne na...

puszyste racuszki bez drożdży

Dodane przez: katrinaM24

Puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży

Wyrośnięte racuchy z jabłkami bez...

Kruche rogaliki z powidłami

Dodane przez: joanna30

Kruche rogaliki z powidłami

Pyszne, kruchutkie rogaliki sprawdzą...

image-1p0o46j

Dodane przez: aliss06

Puszysty sernik z bezą

Serniki są u nas bardzo popularne....

Francuskie rogaliki z marmoladą

Dodane przez: dagita

Francuskie rogaliki z marmoladą

Szybkie w przygotowaniu, w sam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE