Puszyste racuszki z jabłkami i twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka kroimy w nieregularne plasterki. Wyciskamy sok z limonki i skrapiamy nim jabłka. Dodajemy miód.
Do wysokiego naczynia wbijamy całe jajka, wsypujemy cukier i ubijamy wszystko trzepaczką lub mikserem. W rondlu na małym ogniu rozpuszczamy masło, delikatnie studzimy, a następnie dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Całość przelewamy do czystej miski.
Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito wprost do masy z jajek i cukru. Składniki delikatnie mieszamy szpatułką do momentu uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. Dodajemy 4 łyżki jogurtu, mleko - mieszamy. Dorzucamy jabłka i ponownie delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Chochelką nabieramy niewielkie porcje ciasta, wylewamy je na patelnię i formujemy okrągłe racuszki. Smażymy je powoli z obu stron na złoty kolor, by miały czas wyrosnąć.
TWAROŻEK:
Twaróg rozcieramy w czystej miseczce i mieszamy z 1 łyżką miodu oraz jogurtem, delikatnie ucieramy.
SPOSÓB PODANIA:
Racuszki przekładamy na talerz. Każdy smarujemy masą twarogową, polewamy miodem i przykrywamy kolejnym racuchem, Danie możemy polać jogurtem naturalny.
Komentarze