Puszyste pyzy w sosie śmietanowo-cebulowym

4.5 (199 ocen)

  • Łatwy

Dlaczego by nie wypróbować ulubionych pyzów ziemniaczanych tym razem z gęstym sosem na bazie śmietany i chrupiącej cebulki ze szczyptą koperku? Oto moja propozycja.

  • Łatwy

Składniki:

  • NA PYZY:
    - ziemniaki ugotowane: 1 kilogram
    - ziemniaki surowe: 1 kilogram
    - sól: 1 łyżeczka
    - mąka ziemniaczana: 3 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    SOS śMIETANOWO- CEBULOWY:
    - cebula: 2 sztuki
    - śmietana 12%: 250 mililitrów
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - vegeta: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 2 szczypty
    - koperek: 1 łyżeczka
    - olej: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Puszyste pyzy w sosie śmietanowo-cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyzy w sosie śmietanowo- cebulowym 1. Kilogram ziemniaków obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Przeciskamy przez praskę. Pozostały kilogram ziemniaków obieramy i tarkujemy na tarce o średnich oczkach. Odciskamy nadmiar soku a skrobię, która opadła na dno dodajemy do potarkowanych ziemniaków i tych gotowanych. Całość dobrze mieszamy, dodajemy jajko, sól i mąkę ziemniaczaną. Z powstałej masy lepimy pyzy, tworząc kciukiem dziurkę. Gotujemy w osolonej wodzie około 2 minuty do wypłynięcia.
    Na sos: cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni razem z wegetą. Zalewamy śmietaną połączoną z mąką, na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia i zgęstnienia. Doprawiamy pieprzem. Na koniec polewamy pyzy sosem i posypujemy koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować