Dlaczego by nie wypróbować ulubionych pyzów ziemniaczanych tym razem z gęstym sosem na bazie śmietany i chrupiącej cebulki ze szczyptą koperku? Oto moja propozycja.
Puszyste pyzy w sosie śmietanowo-cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kilogram ziemniaków obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Przeciskamy przez praskę. Pozostały kilogram ziemniaków obieramy i tarkujemy na tarce o średnich oczkach. Odciskamy nadmiar soku a skrobię, która opadła na dno dodajemy do potarkowanych ziemniaków i tych gotowanych. Całość dobrze mieszamy, dodajemy jajko, sól i mąkę ziemniaczaną. Z powstałej masy lepimy pyzy, tworząc kciukiem dziurkę. Gotujemy w osolonej wodzie około 2 minuty do wypłynięcia.
Na sos: cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni razem z wegetą. Zalewamy śmietaną połączoną z mąką, na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia i zgęstnienia. Doprawiamy pieprzem. Na koniec polewamy pyzy sosem i posypujemy koperkiem.
Komentarze