Puszyste ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę namoczyć na 30 min w 1/3 szklanki zimnej wody. Przygotować galaretkę.
2.Żelatynę wymieszać z gorącym mlekiem i ostudzić. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Przestudzone mleko dodać do żółtek, miksując dodać ubitą pianę i cukier waniliowy. Gotową masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao. Wyłożyć tortownicę biszkoptami i wlać jedną część białą. Wstawić na chwilę do lodówki. Po stężeniu ułożyć na masie herbatniki i dodać część kakaową. Gdy ciasto stężeje ozdobić owocami i wlać zimną galaretkę.
Porady
Składniki podane są na małą tortownicę. Ja przygotowując ciasto na tortownicę, którą widać na zdjęciu, biorę o połowę więcej składników.
Komentarze