Puszyste Ptasie Mleczko

4.5 (149 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto, które smakuje dorosłym jak i dzieciom. Łatwo i szybko można go przygotować.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 masło roślinne lub margarynę
    4 jajka
    1,5 szklanki gorącego mleka
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki stołowe żelatyny
    paczka herbatników
    mała paczka biszkoptów
    1 galaretka
    owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Puszyste ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę namoczyć na 30 min w 1/3 szklanki zimnej wody. Przygotować galaretkę.
  • 2. Żelatynę wymieszać z gorącym mlekiem i ostudzić. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Przestudzone mleko dodać do żółtek, miksując dodać ubitą pianę i cukier waniliowy. Gotową masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao. Wyłożyć tortownicę biszkoptami i wlać jedną część białą. Wstawić na chwilę do lodówki. Po stężeniu ułożyć na masie herbatniki i dodać część kakaową. Gdy ciasto stężeje ozdobić owocami i wlać zimną galaretkę.

Porady

Składniki podane są na małą tortownicę. Ja przygotowując ciasto na tortownicę, którą widać na zdjęciu, biorę o połowę więcej składników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować