Puszyste placuszki z płatkami kukurydzianymi i cebulą

5 (158 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapewniam, że takie placuszki znikają ekspresowo! Wystarczy ulubiony sos, ketchup, świeże warzywa lub... zresztą solo również są rewelacyjne!

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 13 sztuk)
    2 szklanki płatków kukurydzianych (1 szklanka = 250 ml)
    1 jajko
    200g gęstego jogurtu naturalnego
    2-3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    3/4 łyżeczki soli (według smaku)
    Dodatkowo:
    1 cebula
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Placki

Puszyste placuszki z płatkami kukurydzianymi i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
    Jogurt połączyć z jajkiem, a następnie wymieszać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia.
    Na końcu wmieszać cebulę oraz płatki kukurydziane tak, aby wszystkie były dokładnie pokryte ciastem.
    Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki wykładać nieduże porcje ciasta.
    (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
    Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
    Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
    (Na zimno również świetnie smakują.)

Porady

Placki najlepiej smażyć od razu po wykonaniu masy - będą delikatniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować