Puszyste placuszki z otrębami, serem i szynką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min

Posiadają mięciutką oraz puszystą strukturę, a dodatek otrębów sprawia, że są bardziej syte i wartościowsze dla organizmu. Nie ma lepszego źródła błonnika niż otręby owsiane.

  • 10 min

Składniki:

  • (około 8 sztuk)
    2 jajka
    2 łyżki mleka
    5 łyżek mąki pszennej (płaskich)
    5 łyżek otrębów owsianych (płaskich)
    1 szczypta sody oczyszczonej
    sól, pieprz (odrobina do smaku)
    Dodatkowo:
    2 plastry sera
    2 plastry szynki (lub dowolnej wędliny)
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    Ponadto:
    olej/masło do smażenia

Puszyste placuszki z otrębami, serem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1kbd20g 1. Jajka należy ubić, a następnie zmiksować z mlekiem, mąką, otrębami i sodą oczyszczoną.
    Masę leciutko doprawić solą i pieprzem, a na końcu połączyć z pokrojonym w kostkę serem i szynką oraz posiekanym szczypiorkiem.
  • image-1c4ntox 2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
    (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.)
    Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • image-0pc5ku5 3. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
    (U mnie z dodatkową porcją żółtego sera, ale idealnie komponują się praktycznie z każdym sosem, czy świeżymi warzywami.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2017

Komentarze

Podobne przepisy