Puszyste placuszki (pancakes)

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Świetny deser lub kolacja dla dzieci i dorosłych

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 ½ szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szkl mleka
    1 jajko
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    4 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
    2 łyżki masła (roztopionego)

Puszyste placuszki (pancakes) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Puszyste placuszki (pankaces) 1. Do miski wsypać mąkę, cukry, sól i proszek. Dodać żółtko i ostudzone masło, zmiskować i dodać mleko. Ubić pianę i delikatnie wmieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju (nie dużo oleju) i jak się pojawią dziurki tzn że można już odwrócić na drugą stronę. Gotowe podawać posypane cukrem pudrem lub z owocami lub polane polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy