PUSZYSTE PLACKI Z JOGURTU I ŚMIETANY Z SOSEM TRUSKAWKOWYM

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne placuszki - idealne na śniadanie!

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na placuszki:
    160 g jogurtu naturalnego,
    90 g śmietany,
    170 g mąki,
    2 jajka,
    5 łyżeczek cukru wanilinowego,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżki oleju (u mnie mieszanka z olejem kokosowym).

    Składniki na sos truskawkowy:
    200 g mrożonych truskawek,
    2 łyżeczki cukru wanilinowego,
    2 łyżki cukru.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Placki Sos truskawkowy

Puszyste placki z jogurtu i śmietany z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos: Truskawki przekładam do garnka, rozmrażam przez 10 minut na większym ogniu (pod przykryciem), co jakiś czas mieszam. Miksuję blenderem, zagotowuję. Dodaję cukry i gotuję jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje.
    Placuszki: Jogurt mieszam ze śmietaną, jajkami, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i olejem. Do masy dodaję mąkę, mieszam do uzyskania jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnię nakładam po łyżce masy, smażę na małym ogniu przez około 2,5 minuty, następnie przewracam placki i smażę przez kolejne 2 minuty. Po każdej partii smażenia, przecieram patelnię ręcznikiem papierowym.
    Gotowe placuszki podaję z przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować