Składniki na placuszki:
160 g jogurtu naturalnego,
90 g śmietany,
170 g mąki,
2 jajka,
5 łyżeczek cukru wanilinowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki oleju (u mnie mieszanka z olejem kokosowym).
Składniki na sos truskawkowy:
200 g mrożonych truskawek,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
2 łyżki cukru.
Puszyste placki z jogurtu i śmietany z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos: Truskawki przekładam do garnka, rozmrażam przez 10 minut na większym ogniu (pod przykryciem), co jakiś czas mieszam. Miksuję blenderem, zagotowuję. Dodaję cukry i gotuję jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Placuszki: Jogurt mieszam ze śmietaną, jajkami, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i olejem. Do masy dodaję mąkę, mieszam do uzyskania jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnię nakładam po łyżce masy, smażę na małym ogniu przez około 2,5 minuty, następnie przewracam placki i smażę przez kolejne 2 minuty. Po każdej partii smażenia, przecieram patelnię ręcznikiem papierowym.
Gotowe placuszki podaję z przygotowanym sosem.
Komentarze