REKLAMA

Puszyste placki jogurtowe z owocami

wyświetlono: 130 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Łatwe w wykonaniu, puszyste placki. Można do nich wykorzystać dowolne owoce, podać z bitą śmietaną, cukrem pudrem lub ulubionym dżemem.

opublikowany: 05.08.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • jogurt naturalny 250 g
    mąka 170 g
    jajka 2 szt
    cukier waniliowy 1 opakowanie
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    owoce (np. jabłko, jagody, truskawki,maliny,jeżyny ...) około 1 szklanka
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt mieszamy z jajkami i cukrem waniliowym (za pomocą miksera na wolnych obrotach lub ręcznie) . Powoli dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.

    Kiedy masa będzie gładka i jednolita, dodajemy owoce.
    Ja podzieliłam masę na dwie części. Do jednej części dodałam jagody, do drugiej jabłko starte na tarce o grubych oczkach.

    Tak przygotowaną masę z owocami wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię posmarowaną niewielką ilością tłuszczu-olej. Placki smażymy z dwóch stron, aż będą rumiane (około 2,5 minuty z każdej strony).

    Placki przekładamy na papierowy ręcznik w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu i podajemy z bitą śmietaną, jogurtem lub oprószone cukrem pudrem.
    Nie tylko najmłodsi za nimi przepadają :)
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Krystyna32 zdjecie11

Placki jogurtowe

Delikatne i puszyste placki. Mi najbardziej smakują z dżemem z owoców leśnych.

kategoria: Placki opublikowany: 13.09.2017 | wyświetlono: 7159 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: peggi peggi

Jogurtowe placki z owocami

To wspaniałe śniadanie, ale też i obiad

kategoria: Desery Placki opublikowany: 14.07.2013 | wyświetlono: 938 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE