Puszyste placki jogurtowe z owocami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Łatwe w wykonaniu, puszyste placki. Można do nich wykorzystać dowolne owoce, podać z bitą śmietaną, cukrem pudrem lub ulubionym dżemem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jogurt naturalny 250 g
    mąka 170 g
    jajka 2 szt
    cukier waniliowy 1 opakowanie
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    owoce (np. jabłko, jagody, truskawki,maliny,jeżyny ...) około 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Puszyste placki jogurtowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt mieszamy z jajkami i cukrem waniliowym (za pomocą miksera na wolnych obrotach lub ręcznie) . Powoli dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.

    Kiedy masa będzie gładka i jednolita, dodajemy owoce.
    Ja podzieliłam masę na dwie części. Do jednej części dodałam jagody, do drugiej jabłko starte na tarce o grubych oczkach.

    Tak przygotowaną masę z owocami wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię posmarowaną niewielką ilością tłuszczu-olej. Placki smażymy z dwóch stron, aż będą rumiane (około 2,5 minuty z każdej strony).

    Placki przekładamy na papierowy ręcznik w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu i podajemy z bitą śmietaną, jogurtem lub oprószone cukrem pudrem.
    Nie tylko najmłodsi za nimi przepadają :)
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować