Puszyste placki jogurtowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jogurt mieszamy z jajkami i cukrem waniliowym (za pomocą miksera na wolnych obrotach lub ręcznie) . Powoli dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
Kiedy masa będzie gładka i jednolita, dodajemy owoce.
Ja podzieliłam masę na dwie części. Do jednej części dodałam jagody, do drugiej jabłko starte na tarce o grubych oczkach.
Tak przygotowaną masę z owocami wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię posmarowaną niewielką ilością tłuszczu-olej. Placki smażymy z dwóch stron, aż będą rumiane (około 2,5 minuty z każdej strony).
Placki przekładamy na papierowy ręcznik w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu i podajemy z bitą śmietaną, jogurtem lub oprószone cukrem pudrem.
Nie tylko najmłodsi za nimi przepadają :)
Smacznego.
Komentarze