puszyste placki

0 (0 ocen)

  • 35 min

Wspaniałe bezmięsne danie.

  • 35 min

Składniki:

  • 35 dag mąki
    10 dag masła
    4 jajka
    1/2 szklanki maślanki
    szczypta proszku do pieczenia
    40 podgrzybków
    mała cebula
    3 łyżki masła
    sol,pieprz

Puszyste placki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekaj. Oczyszczone grzyby pokroić w grube plastry. Poddusić ma maśle z cebulą. Doprawić solą, pieprzem, przestudzić. mąkę zmiksować z roztopionym masłem, maślanką, żółtkami, proszkiem dopieczenia i szczyptą soli. Białka ubić na sztywno, połączyć z ciastem. Dodać przestudzone grzyby. Olej rozgrzać na patelni, kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć z obydwu stron na rumiano.

Porady

Ja podaję je z rukolą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy