Puszyste pancakes

5 (158 ocen)

  • 25 min

Bardzo puszyste placuszki śniadaniowe.

  • 25 min

Składniki:

  • 175 g mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    240 ml maślanki
    2 jajka
    2 łyżki oleju
    1 łyżka esencji waniliowej
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Pancakes Naleśniki

Puszyste pancakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy sól i cukier.

    Białka ubijamy na sztywną pianę. Maślankę miksujemy z żółtkami, dodajemy olej i esencje waniliową. Cały czas miksując wsypujemy suche składniki. Na samym końcu łączymy masę z ubitym białkiem delikatnie mieszając.

    Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcje ciasta, smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

Warto uważać na płomień smażąc pancakes. Najlepiej robić to na średnim ogniu aby się nie przypaliły z zewnątrz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować